NACHLAZENÍ--VIROSA--
ZÁZVOR
Nastrouhaný zázvor okoření jídlo, dodá mu nezaměnitelnou chuť, ochrání a vyléčí nemoci. Pokud se obáváte virosy, zkuste se bránit již před jejím vznikem. Pokud nemáte rádi ostrou chuť čerstvého zázvoru v jídle, zkuste léčivý čaj.
RECEPT: Do litru přidejte kousek skořice, tři hřebíčky a pět minut vařte. Do vroucí vody přidejte lžičku až lžíci nastrouhaného zázvoru. Lze i více, s množstvím stoupá léčivý účinek. Nechejte l/4 hodiny louhovat a potom vyndejte koření. Po mírném zchladnutí popíjejte teplé po doušcích. Při žaludečních obtížích vynechejte koření, ale zázvoru naopak přidejte. Přelejte pouze horkou vodou a nechte l/4 hod louhovat.
KAŠEL
CIBULE A KŘEN
CIBULOVÝ SIRUP: Nakrájejte 3 cibule na kolečka. Postupně je vrstvěte do nádoby a prosypávejte cukrem/nejlépe třtinovým, je možné i proložit lžičkou medu/.Nakonec přikryjte a nechte odstát.Za několik hodin pustí cibule šťávu,kterou slijete do skleničky. Sirup podávejte při kašli několikrát denně po lžičkách.
KŘEN: Nastrouhejte najemno a smíchejte ho s medem v poměru-2lžíce křenu na lžíci medu.užívejte 3x denně jednu čajovou lžičku. Chvíli po konzumaci pocítíte, že se vám spouští rýma, snadněji odkašláváte a lépe se vám dýchá.